Kayıp Şahıs Araştırma
Evlerinden çıkan fakat bir daha haber alınamayan öyle çok insan var ki, bunların bir bölümü akli dengeleri yerinde olmayan insanlar, bir kısmı çeşitli husumet ve düşmanlık olayları yüzünden ortadan kayboluyor. Bir kısmı ortada hiçbir neden yokken bir anda kendilerinden haber alınamıyor. Ne yazık ki birçoğu faili meçhul cinayetlere kurban gidiyor. Bazılarının ise tüm aramalara rağmen izlerine rastlanamıyor.
Kayıpların aranması elbette kolluk güçlerinin faaliyet alanına girmektedir ama çoğunlukla onların da gayretleri yetersiz kalmaktadır. İnsanlar o kadar çaresiz kalmaktadır ki, ara sıra duvarlara yapıştırılmış kayıp ilanlarına bile umut bağlamaktadır. Ama şimdi dedektiflik büroları ya da araştırma işleri yapmak üzere kurulmuş firmalar, kayıp ailelerine umut olmaktadır.
Bu kuruluşlar profesyonel ve tecrübeli çalışanlarıyla, her çeşit yolu kullanarak, kayıp olaylarını aydınlatmaya çalışmaktadır. Ancak doğrusunu söylemek gerekirse, kayıp şahıs araştırması, öyle basit bir araştırma değildir ve çoğu zaman sonuç almak mümkün olmamakta veya çok geç sonuç alınmaktadır.
Kayıp Şahıs Araştırmasında Ne Yapılmalı?
Bu hizmet alınırken evvela dedektiflik bürolarına zaman kaybetmeden başvurmak gerekmektedir. Bu sistemi çok iyi bir şekilde gerçekleştiren ve çok fazla referans elde etmeyi başaran dedektiflik büromuz çok sistemli bir şekilde çalışmaktadır. Durumun ehemmiyetinin belirtilmesi ile beraber profesyonel ekiplerimiz iki dalda çalışmaya başlıyor. Bunlardan birincisi kayıp şahıs ile alakalı her çeşit bilginin elde edilmesini sağlamaktadır. Yaşı, cinsiyeti, fiziksel fonksiyonları, kişiliği, her hangi bir sorununun olup olmadığı, kişisel tercihleri, hayatında kimsenin olup olmadığı, yakın arkadaşları, iş arkadaşları ve daha sayabileceğimiz onlarca bilginin bilinmesi gerekiyor.
Özel yetişmiş uzman dedektiflerimiz bu bilgiler ışığı altında ikinci aşamaya geçerler. Plan dahilinde şimdi en önemli evre olan alan araştırması yani saha olaylarına geliyoruz. Her ayrıntıyı çok iyi bir şekilde analiz eden dedektifler kayıp olan kişinin izine ulaşmak için delilleri toplamaya başlar. Bazen bir telefon görüşmesi, kimi zaman bir not kimi zaman da bir insan en büyük delil olabilir. Bütün delililer ya da delil olabilecek nesneler bir araya getirilir. Ardından eleme usulü ile tüm alternatifler değerlendirilir.
Kayıp ve Kaçakları ayrı ayrı incelediğimiz zaman;
Kaçaklar, üzerine düşen sorumluluktan kaçan, çoğunlukla büyük bir borca yahut bencil bir karaktere sahip olanlardır. Bu tip insanların hayattaki öncelikleri kendileridir, benliklerini toplumdan soyutlayıp önceliği kendilerine verirler. Biriken faturalar, ev kirası, borç senedi, vergi borcu vesaire örnekler çoğaltılabilir. Buna benzer yükümlülükleri yerine getirmeyenler sorumluluklarını başkası yerine getirene dek ortadan kaybolur bazen de hiç ortaya çıkmazlar.
Firariler ise cezai bir soruşturmanın içinde bulunup cezaevine girmek istemeyen ve bu yüzden ortadan kaybolan insanlardır. Bu kişiler çoğu zaman yasadışı yollardan sahte kimlik yaptırmaya yahut yurt dışına kaçmaya teşebbüs ederler.
Fidyeci mağdurları; bu kişiler kendi iradeleri dışında kaçırılan, para karşılığında teslim edilmek üzere bir yerde saklanan ve karşılığı alınana kadar esir tutulan insanlardır. Genelde filmlerde izlediğimiz bu insanlar gerçek hayatta da benzer durumları insanlara yaşatabiliyorlar…